SE DEN PRIVATE VIDEO: Dronningens jubilæum på Cayx

Château de Cayz og dronning Margrethe 

Château de Cayz og dronning Margrethe 

Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET

Dronning Margrethe og prins Henrik købte for 45 år siden vinslottet Chateau de Cayx, der langt fra ligner det pragtfulde slot, det er i dag, og som danner rammen om dronningens private franske paradis.

Lørdag, 17. august 2019 - af Trine Larsen

Dronning Margrethe har i 45 år ferieret på Chateau de Cayx i Frankrig, ligesom majestæten gør i disse dage.

I den anledning har kongehuset sendt en herlig video ud, hvor man kan se, hvordan slottet så ud dengang i 1974. Det er private optagelser, som prins Henrik står bag, og de viser et slot, der er meget langt fra den perle, som prinsen og dronningen har gjort det til gennem årene.

Slot ved et tilfælde

Videoen viser, hvor meget knofedt der er blevet langt i de hundreder af år gamle kampesten, hvoraf de ældste stammer fra 1500-tallet. Det lille slot, der måske oprindelig blev bygget som fæstningsværk for at beskytte den nærliggende by Luzech, blev regentparrets ved et tilfælde.

I sommeren 1974 holdt dronningen, prinsen og prinserne Frederik og Joachim som altid sommerferie hos Monpezat-familien på Le Cayrou, prinsens barndomshjem, da de under frokosten hørte, at Chateau de Cayx var kommet til salg. Efter frokosten kørte de over for at se på slottet og mødtes med ejeren, der viste parret rundt. 

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?Klik her og læs hvordan

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan

Dronningen faldt for slottet

Ifølge prinsen, så faldt dronningen straks for stedet, selvom det trængte til mere end end kærlig hånd. Vendingen fra skrot til slot kan nemt anvendes i forbindelse med Chateau de Cayx, hvis oprindelige 15 værelser og to saloner var blevet lukket af, efterhånden som regnen piblede gennem taget, der var utæt stort set overalt.

Men den ideelle beliggenhed, slottets størrelse og omgivelserne talte til dronningen og prinsen, som allerede på vej hjem i bilen blev enige om at købe slottet.  Og derfor blev de kort efter de lykkelige ejere af et vinslot i Frankrig, uagtet at det viste sig at være en større ruin end først antaget. Gennem de seneste 80 år havde bygningerne fået lov til at forfalde systematisk, og dronningen og prinsen erfarede hurtigt, at den nænsomme restaurering de måske havde forestillet sig, ikke var aktuel. Og da en hel etageadskillelse fra tredje sal styrtede ned i kælderen under restaureringen, måtte slottet have den helt store renovering - hvor man dog har ombygget det indvendigt sådan, at der den dag i dag er meget, meget højt til loftet i stuen.

 Videoen med Chateau de Caix, hvor dronningen og prinserne Frederik og Joachim også optræder, kan ses her.